Autorzy, których się nie zapomina

Trzeba przyznać, że są tacy autorzy wobec których w żaden sposób nie można przejść obojętnie. Są i takie nazwiska, które w żaden sposób nie robią na nas wrażenia. Wszystko zależne jest oczywiście od tego, kto jaki ma gust i jakie książki preferuje. Niektórzy wolą skupić się na literaturze erotycznej, a inni wybierają dramatyczne opowieści, które są w stanie zrobić piorunujące wrażenie na człowieku. A jakie książki tworzy Katarzyna Grochola lub Margaret Atwood?

Katarzyna Grochola

Polska pisarka i dziennikarka, która już w szkole pisała swoje pierwsze opowiadania. Dzięki temu ujawniła, że już ma wielki talent literacki. W sumie nie ma się czemu dziwić. Jej mama była polonistką, więc od małego Grochola miała do czynienia z takimi tematami. Przy czym aż 40 lat dziennikarka szukała w sobie pomysłu na to, aby napisać swoją pierwszą książkę. W końcu się udało, a wszyscy mogli przeczytać “Przegryźć dżdżownicę”. Potem przyszedł czas na kolejne książki, w tym chociażby na znaną i cenioną powieść pt.”Nigdy w życiu!”, która doczekała się nawet ekranizacji. Co cechuje jej książki? Wspaniali, życiowy bohaterowie. Patrząc na jej historie można się poczuć tak, jakby autorka pisała o nas samych. Nie ma tu nich wymyślnego. Jej bohaterowie mają takie problemy, jak my: rozwód, choroba onkologiczna i wiele innych. Można więc poczuć się tak, jakby to czytelnik czytał o swoim własnym życiu. Grochola za swoją twórczość literacką została już nie raz nagrodzona, m.in. nagrodą Empiku.

Margaret Atwood

Urodzona w 1939 roku autorka już nie raz była wymieniana jako pewnik do literackiej Nagrody Nobla. Trzeba przyznać, że jej książki mają moc, więc pozostaje mieć nadzieję, że Atwood w końcu doczeka się tak ważnego wyróżnienia. Co cechuje jej książki? To, że bez problemu pisze o sprawach ważnych i nie boi się wytykać błędów innym osobom. Jedną z jej najbardziej znanych powieści jest “Opowieść podręcznej” oraz jej drugi tom, kontynuacja. W tej to oto książce Atwood porusza tematykę post apokaliptyczną, społeczną, patriarchalną. Trzeba przyznać, że świat opisany przez autorkę przeraża. Chociaż, jeżeli niektóre narody nadal będą tak postępować jak postępują, to kto wie, czy przypadkiem taka wizja nie zagości wśród nas niedługo. Oby nie, ale lepiej mieć się na baczności. Oprócz takich książek, autorka ma również na swoim koncie tomiki z wierszami, kilka zbiorów opowiadań, książeczek dla dzieci oraz pozycji z zakresu literatury faktu. Warto sprawdzić jej dorobek literacki.